Fındık

Fındık genellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen basit yuvarlak ucu sivri olan meyve veya kuru yemişe verilen addır. Fındık genellikle yağışlı yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişmeyi sever. O yüzden Türkiye’de Ordu Giresun Trabzon’da üretilir. Fındıkların erkek çiçekleri 5 ya da 12 santim uzunluğunda olup sarı renge sahiptir. Fakat dişi çiçekleri erkek çiçeklere göre daha küçüktür. Dişi çiçekler 1 milimetre ya da 3 milimetre uzunluğunda olup kırmızı renge sahiptir. Fındıklarım boyu en fazla 5 metre ortalama ise 3 metreye kadar uzayabilir. Fındık ağacı kışın yaprağını döküp yaz zamanı da tekrardan yeşillenir. Genellikle çiçeklenme zamanı ise mart ya da nisan aylarında olur. Fındığın uzun bir süre yaşayabilmesi için ortalama en düşük rakımın 10 metre üzeri en yüksek rakımın ise 1600 metre olması gerekmektedir. Fındık sadece tek bir türüyle de bilinmez. Bu türleri ise kabuklu fındık, kavrulmuş fındık, iç fındık,  kavrulmuş iç fındık ve çifte kavrulmuş fındık olmak üzere farklı şekilde tüketilebilir.

Fındık Ezmesi 
Fındık ezmesi genellikle sabah kahvaltılarında tüketimi tercih edilen besin öğesidir. Fındık ezmesi kabuklu fındıkların temizlenip üretim yerlerinde ezilerek içine yağ ve şeker konularak elde edilen bir karışımdır. Fındık ezmesi farklı türlere de sahiptir. Kakaolu fındık ezmesi sade fındık ezmesi ve içinde fındık parçacıkları bulunan pek çok fındık ezmesi de mevcuttur. Sizlerde farklı fındık ezmesi türlerini de merak ediyorsanız toprak mahsulleri ofisine giderek pek çok farklı tür fındık ezmesi de satın alabilirsiniz.

Fındık Fiyatları 
Fındık fiyatları 2009 senesinden itibaren serbest alım satış halinde yapılmaktadır. Bu fiyatların temel belirlenme yeri ise Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylı bir şekilde toprak mahsulleri ofisine fiyat bilgisinin gitmesidir. Toprak Mahsulleri Ofisi de Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylı gelen fiyatlara göre kendi kurumunda bulunan fındıkların fiyatlarını belirler. Bu fiyatların değişimi ise o yıl üretimi yapılmış olan fındıkların yağış miktarı çıkan fındık tonu ve o yılın mevsim koşullarına göre de artış da gösterebilir azalış da gösterebilir. Fakat genel olarak fiyat söylemek gerekirse 1.seviye kalitedeki fındık fiyatı 55 TL 2.seviyedeki fındık fiyatı 50 TL 3.seviyedeki fındık fiyatı ise 42 Türk lirasıdır. Verilen bu fiyatlar çiftçiden aham olarak alınan fiyatlardır. Tüketici ile buluşan fındığın fiyatı farklılık göstermektedir.

Kabuklu Fındık
Fındık Karadeniz’de en çok Giresun’da yetişir. Fındık toplayıcıları ise fındığı çeşitli şekilde toplayıp ayırabilir. Fakat fındığın ilk toplanması ağaçtan olup kabuklu bir şekilde yere serilmesidir. Yere serilen fındıklar güneş altında bir süre kuruması beklenir. Kuruyan fındıklar toplayıcılar tarafından temizlenerek paketlenir. Fakat toplayıcılar fındığı temelde kabuklu fındık tarzında toplar.

Kavrulmuş Fındık
Kavrulmuş fındık kabuklu fındığın kabuklarının temizlenmesinin ardından ısıl işlem makinelerine atılarak kavrulması ile oluşur. Fındığın çiğ fındık veya kavrulmuş olarak tüketilmesi de sağlık üzerinde pek çok faydası ve yararı bulunur. Fındığın içerisinde bulunan faydalı yağlar ile kişilerin cildindeki kırışıklıklar ve çizgiler de kolay bir şekilde yok olur. İçerisinde bulunan vitaminler ile kişilerin vücudundaki vitamin eksikliklerini de karşılar. Şunu da söylemek gerekir ki fındıktaki bulunan yağ ile kişilerin kalp krizi riskini de önler. Ayrıca kişinin vücudunda bulunan kötü kolesterol seviyesini düşürüp iyi kolesterol seviyesinde artışa sebebiyet verir. Ayrıca fındık saç sağlığı içinde yararı vardır fındığın içerisinde bulunan yağ sizin saç renginizi değiştirerek saçlarınızın daha parlak ve canlı görünmesine de faydası olacaktır.

İç Fındık
İç fındık kabuklu fındığın kabuklarının temizlenmesinin ardından elde edilen fındık olarak ortaya çıkar. İç fındığın tüketimi ise genellikle sabahları kişinin zihnini daha açmak ve kişinin vücuduna sağlık açısından daha faydalı olduğu için bu şekilde çiğ tüketimi tercihler arasında bulunur. İç fındık kolay bir şekilde ezilebildiği için farklı şekilde de günlük tüketilebilir. 

Kavrulmuş İç Fındık
Kavrulmuş iç fındık kabuklu fındığın temizlendikten sonra ısıl işlem makinelerine atılarak kavrulması ile elde edilir. Bu fındık türü diğer fındık türüne göre daha az faydalıdır. Çünkü bir fındık ne kadar ısıl işlem alırsa fındığın içerisinde bulunan vitamin ve faydası o kadar azalacaktır. Kavrulmuş iç fındık genellikle kuruyemişçilerde kuruyemişlerin içine atılarak tüketilir.

Çifte Kavrulmuş Fındık 
Çifte kavrulmuş fındık kavrulduğunda tadı daha yoğun olur ve tadı daha da keskinleşir. Bu çifte kavrulmuş fındık tat bakımından ise daha kıtır kıtır olur. Çifte kavrulmuş fındık adından da anlaşılacağı üzere tadı daha lezzetli ve doyumsuzdur. Bu fındık türü tepsilere serilerek 150 derecelik fırınlara sürülür. Sürülmesinin ardından fırınlardan çıkartılır. Tekrardan 75 derecelik fırınlarda 10 dakika bekletilir. Bu fındık kolestorele omega 3’e ve daha pek çok şeye de faydası vardır.

You May Also Like

More From Author